ArbetsmiljöSlitsamma ArbetenUncategorizedUtföra Tjänster

Att utbilda sig till fastighetsförvaltare

Den som vill jobba med fastighetsförvaltning har en rad olika utbildningar att välja mellan. Vanligt är att man går på yrkeshögskola, men det finns lite olika alternativ att överväga. När man väl är utbildad är arbetsmarknaden god, och den som har erfarenhet och kompetens kan ofta välja mellan olika arbetsgivare. Dessutom är lönen god, speciellt i förhållande till den relativt korta utbildningen.

Den som arbetar med fastighetsförvaltning har ett affärsmässigt ansvar för en eller flera fastigheter. Man brukar tala om att det finns två områden inom förvaltningen – teknisk och juridisk. Oavsett så har man ett ansvar för att ekonomin utvecklas enligt uppsatta mål och planer. Dessutom är man ofta med och sätter upp dessa planer och mål, samt de åtgärder som ska vidtas för att målen ska uppnås.

Men hur är egentligen utbildningen? Vad innehåller en kurs? Som nämnt ovan är det vanligt att man utbildar sig på yrkeshögskolan. Till exempel erbjuder ett lärosäte i Göteborg en fastighetsförvaltarutbildning som är fem terminer lång och som är berättigad till CSN.

I beskrivningen av utbildningen understryker de att arbetet med fastighetsförvaltning kan variera ganska kraftigt – dels beroende på fastighetens storlek, men också vilken typ av fastighet det är man är ansvarig för. Har man hand om en större fastighet är det inte ovanligt att man specialiserar sig på ett särskilt område. Vid mindre fastigheter är det desto vanligare att man har ett mer övergripande ansvar.

Det finns inga höga behörighetskrav för utbildningen. För den utbildning vi tittar på just nu så krävs godkänt betyg i Matte 2, godkänt betyg i Svenska 2 och grundläggande behörighet. Det sistnämnda innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Den som inte har de formella behörigheterna, men som anser sig ha kunskaperna, kan göra ett behörighetsprov och på så vis komma in på utbildningen.

Så vad innehåller utbildningen? Det lärosäte vi tittar på listar upp en rad olika punkter för deras program för fastighetsförvaltning. Bland annat är det följande som tas upp:

  • Fastighetsföretagande.
  • Yttre miljö.
  • Företagsekonomi och Mf.
  • Arbetsmiljö.
  • Övervakningssystem.
  • Och mycket mer.

Efter avklarad utbildning finns goda jobbmöjligheter, och då inte bara i rollen som just fastighetsförvaltare. Den som har en dylik utbildning i bagaget kan hitta arbete som till exempel driftingenjör, fastighetsingenjör, driftsansvarig och projektledare.

Och lönerna för flera av dessa arbetsroller är god. Allt som oftast ligger den över genomsnittet i Sverige, när man har ett par års erfarenhet. Enligt ett fackförbund så ligger marknadslönen för fastighetsförvaltare mellan 32 000 och 47 000 kronor i månaden. Snittet i Sverige ligger på omkring 29 000 kronor i månaden. Lönerna för andra nämnda yrken ligger allt som oftast inom samma intervall som marknadslönen för fastighetsförvaltare.

Ett bra första steg för dig som vill jobba med fastighetsförvaltning, är att titta på utbildningar och lämna en intresseanmälan. Du får då mer information om utbildningen. Gör gärna det här med flera lärosäten för att se vilken utbildning som passar dig bäst. Titta gärna också på vad tidigare studerande säger om dem.

Lycka till!